Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Pocetak Kurban Bajrama U Nedjelju 16 Jula

Početak Kurban-bajrama u nedjelju, 16. jula

Bajram namaz u Starijem Ilijašu uživo na našem sajtu

Bajram namaz se klanja 45 minuta nakon izlaska sunca

U skladu sa Takvimom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama pada u nedjelju, 16. jula 2023. godine. Bajram namaz se tradicionalno klanja na Bajram izutra, a vrijeme namaza nastaje 45 minuta nakon izlaska sunca.

Za sve one koji neće moći prisustvovati bajram-namazu u džamijama, pripremili smo ekskluzivni prijenos uživo sa Bajram namaza iz džemata Stari Ilijaš. Prijenos će biti dostupan na našem sajtu www.example.com od 06:45 časova ujutro.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je jedan od najvećih islamskih praznika koji se obilježava 10. zul-hidždže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara. Ovaj praznik označava završetak hadža, hodočašća u Meku, a također podsjeća i na žrtvu Ibrahima (a.s.), koji je bio spreman žrtvovati svog sina Ismaila (a.s.) na Allahov nalog.

U znak sjećanja na Ibrahimov ispit, muslimani širom svijeta žrtvuju životinje, najčešće ovcu, kravu ili devu. Meso žrtvovanih životinja se dijeli na tri dijela: jedan dio za porodicu, jedan dio za rođake i prijatelje, a jedan dio za siromašne i potrebne.

Kurban-bajram je prilika za okupljanja porodice i prijatelja, razmjenu čestitki i želja, i iskazivanje zahvalnosti Allahu za sva njegova dobročinstva.


Comments